MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Otyłość to stan, który charakteryzuje się przyrostem masy...
fot. stevepb/pixabay.com

Osiem ważnych i ciekawych faktów na temat nadwagi i otyłości. Sprawdź, czy znasz je wszystkie!

BMI – marker otłuszczenia

Otyłość to stan, który charakteryzuje się przyrostem masy ciała przez wzrost poziomu tkanki tłuszczowej. Najpowszechniejszym, chociaż niepozbawionym wad, wskaźnikiem służącym do rozpoznania i oceny stopnia otyłości jest wskaźnik BMI (body mass index), który został stworzony w 1840 r. Można go obliczyć dzieląc masę ciała przez wzrost podniesiony do kwadratu. Jednakże warto pamiętać, że wskaźnik ten ma sporo wad, ponieważ waga wyrażona w kg nie pozwala na określenie ilości tkanki tłuszczowej. Warto pamiętać, że na masę ciała składa się masa: mięśni, kości, wody i tkanki tłuszczowej. Obecnie, jedną z najlepszych metod diagnozowania otyłości jest rentgenowska absorpcjometria podwójnej energii DEXA (DXA – dual energy X-ray absorptiometry), która pozwala precyzyjnie określić poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.

BMI:

• Niedowaga: <18,5

• Wartość prawidłowa: 18,5-24,9

• Nadwaga: 25-29,9

• Otyłość I stopnia: 30-34,9

• Otyłość II stopnia: 35-39,9

• Otyłość III stopnia: >40

Zobacz również

Pożar kamienicy przy ul. Pułaskiego w Grudziądzu. Ogień wychodził z budynku

Pożar kamienicy przy ul. Pułaskiego w Grudziądzu. Ogień wychodził z budynku

Dni Wielunia 2024. Na scenie Michał Szczygieł i legendarny Kult

Dni Wielunia 2024. Na scenie Michał Szczygieł i legendarny Kult

Polecamy

Zimą wyjadam tę sałatkę prosto ze słoika. Najlepsza do mięsa zamiast surówki

Zimą wyjadam tę sałatkę prosto ze słoika. Najlepsza do mięsa zamiast surówki

Najlepsze ciasto z czarną porzeczką. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty

Najlepsze ciasto z czarną porzeczką. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty

Takiego chłodnika jeszcze nie znasz. Jest pożywny i najlepszy na upały

Takiego chłodnika jeszcze nie znasz. Jest pożywny i najlepszy na upały