Koło Gospodyń Wiejskich w Wiśniewce i jego przepis na pierogi i pstrąga w ziołach po krajeńsku
Pstrąg w ziołach po krajeńsku
Drugi z przepisów zaproponowanych przez koło to prosty i szybki sposób na przygotowanie zdrowego i pożywnego obiadu, z wykorzystaniem dobrej jakości produktów. Rybę można podawać z ziemniakami, pieczywem lub kaszą.
Składniki
• 4 pstrągi
• 100 g masła
• ½ cebuli
• 1 cytryna (½ krojona w plastry, sok z ½)
• 1 garść natki pietruszki i cząbru
• 1 pęczek tymianku
• Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Masło rozpuścić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Dodać posiekany tymianek i pietruszkę oraz garść cząbru. Dodać plasterki cytryny i sok wyciśnięty z cytryny. Pstrągi doprawić pieprzem i solą, położyć w całości na patelni i podlać odrobiną wody i smażyć przez ok. 10 minut pod przykryciem. Po 10 minutach rybę odwrócić na drugą stronę na kolejne 10 minut. Gotowego pstrąga zdjąć z patelni i odjąć głowę lub wyfiletować. Ułożyć na talerzu i polać sosem powstałym przy smażeniu.