3 z 4
Poprzednie
Następne
Koło Gospodyń Wiejskich w Wiśniewce i jego przepis na pierogi i pstrąga w ziołach po krajeńsku
Pierogi z kapustą kiszoną i borowikami
Składniki
• ½ kg mąki
• 250 ml ciepłej wody
• Szczypta soli
• ½ kg kapusty kiszonej
• 200 g borowika suszonego
• 2 łyżki oleju
• Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Mąkę przesypać do miski, dodać ok. 200 ml letniej wody, szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka na pierogi.
Kapustę pokroić razem z boczkiem i podsmażyć na rozgrzanej patelni z grzybkami. Na każde kółko nałożyć farsz łyżeczką i połączyć, zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut, aż do ich wypłynięcia. Podawać z okrasą z boczku z cebulą.