Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Nadesłane - materiały prasowe

Koło Gospodyń Wiejskich w Wiśniewce i jego przepis na pierogi i pstrąga w ziołach po krajeńsku

Pierogi z kapustą kiszoną i borowikami

Składniki
• ½ kg mąki
• 250 ml ciepłej wody
• Szczypta soli
• ½ kg kapusty kiszonej
• 200 g borowika suszonego
• 2 łyżki oleju
• Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Mąkę przesypać do miski, dodać ok. 200 ml letniej wody, szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka na pierogi.

Kapustę pokroić razem z boczkiem i podsmażyć na rozgrzanej patelni z grzybkami. Na każde kółko nałożyć farsz łyżeczką i połączyć, zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut, aż do ich wypłynięcia. Podawać z okrasą z boczku z cebulą.

Zobacz również

Nowy przewodniczący o zmianach kadrowych w powiecie konińskim

Nowy przewodniczący o zmianach kadrowych w powiecie konińskim

EU4YA by Tiguar 2024. Największy kongres fitness w Europie

EU4YA by Tiguar 2024. Największy kongres fitness w Europie

Polecamy

Ikoniczna łamigłówka dla każdego. Dziś Światowy Dzień Kostki Rubika

Ikoniczna łamigłówka dla każdego. Dziś Światowy Dzień Kostki Rubika

Zofia Kozioł skończyła sto lat. Jest na bieżąco z newsami, chętnie szydełkuje

Zofia Kozioł skończyła sto lat. Jest na bieżąco z newsami, chętnie szydełkuje

Netflix przestał działać na twoim telewizorze? Zobacz dlaczego

Netflix przestał działać na twoim telewizorze? Zobacz dlaczego