Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie...
fot. Ivan-Balvan/GettyImages.com

Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Osoby z tymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie kiszonek. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Nietolerancja histaminy

Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie człowieka, który odpowiada za szereg ważnych reakcji. Niestety jest ona również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, w tym pokrzywki, świądu i zaczerwienienia skóry. Histamina jest również obecna w produktach żywnościowych, a jej największe ilości znajdziemy w kapuście i ogórkach kiszonych, szpinaku, czerwonym winie i szampanie. Dlatego spożywanie ogórków kiszonych u osób z nietolerancją histaminy może powodować nagły skurcz brzucha, biegunkę i zmiany skórne.

Zobacz również

Stawek Zamkowy i multimedialna fontanna są już gotowe. Pierwszy pokaz 1 maja

Stawek Zamkowy i multimedialna fontanna są już gotowe. Pierwszy pokaz 1 maja

10 lat temu Jan Paweł II został kanonizowany

10 lat temu Jan Paweł II został kanonizowany

Polecamy

Sośno chce egzekwować długi mieszkańców z 800+. Petycja trafiła do Sejmu

Sośno chce egzekwować długi mieszkańców z 800+. Petycja trafiła do Sejmu

Jedna firma, a różne zasady parkingowe przed marketami. Dlaczego?

GORĄCY TEMAT
Jedna firma, a różne zasady parkingowe przed marketami. Dlaczego?

Netflix przestał działać na twoim telewizorze? Zobacz dlaczego

Netflix przestał działać na twoim telewizorze? Zobacz dlaczego