Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Zobacz również

Łódzkie nadal bez nowego marszałka. Posiedzenie sejmiku przerwane do 21 maja

Łódzkie nadal bez nowego marszałka. Posiedzenie sejmiku przerwane do 21 maja

Piast - ŁKS LIVE! Jeden cel gości - godnie pożegnać się z ligą!

Piast - ŁKS LIVE! Jeden cel gości - godnie pożegnać się z ligą!

Polecamy

Nie żyje prof. Mirosława Rochecka z UMK. Pracowała na Wydziale Sztuk Pięknych

Nie żyje prof. Mirosława Rochecka z UMK. Pracowała na Wydziale Sztuk Pięknych

Jedna firma, a różne zasady parkingowe przed marketami. Dlaczego?

GORĄCY TEMAT
Jedna firma, a różne zasady parkingowe przed marketami. Dlaczego?

Remonty dróg w Sępólnie Krajeńskim. Taki jest postęp prac w mieście i na wsiach

Remonty dróg w Sępólnie Krajeńskim. Taki jest postęp prac w mieście i na wsiach