Przepis na pierogi i pstrąga według Koła Gospodyń Wiejskich w Wiśniewce
Pierogi z wiśniami lub kapustą kiszoną z borowikami
Jednym z nich są pierogi – wersji wytrawnej jako główne danie obiadowe, czyli z kapusta i borowikami oraz na słodko, jako forma deseru z wiśniami, z których słyną okoliczne sady.
Składniki
• ½ kg mąki
• 250 ml ciepłej wody
• Szczypta soli
• 1 łyżka oleju
• ½ kg wiśni wypestkowanych
• 100 g cukru
• ½ kg kapusty kiszonej
• 200 g borowika suszonego
• 2 łyżki oleju
• Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Mąkę przesypać do miski, dodać ok. 200 ml letniej wody, szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrobić ciasto. Wyłożyć na stolnicę i podzielić na trzy części. Każdą z nich cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka na pierogi.
W międzyczasie wydrylować wiśnie. Zasypać je cukrem. Kapustę pokroić razem z boczkiem i podsmażyć na rozgrzanej patelni z grzybkami. Na każde kółko nałożyć farsz łyżeczką i połączyć, zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez kilka minut, aż do ich wypłynięcia. Podawać z okrasą z boczku z cebulą lub wiejską śmietaną.