Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w...
fot. fpwing/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Prażenie orzechów do mocnego zarumienienia

Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w piekarniku są chrupkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Niestety wysoka temperatura, w której odbywa się proces, powoduje utlenianie się nienasyconych kwasów tłuszczowych, wytworzenie tłuszczy trans i wolnych rodników, a także straty witamin A i E.

Dlatego prażyć trzeba w odpowiedni sposób. Porcję nasion, należy wsypać na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Czas prażenia zależy od wielkości produktu. By podprażyć sezam lub wiórki kokosowe wystarczy 15 sekund, natomiast orzechy włoskie lub migdały będą potrzebowały około minuty. Moment wyczucia charakterystycznego zapachu to znak, że proces należy zakończyć. Gotowe nasiona powinny mieć prawie niezmieniony kolor w stosunku do produktu wyjściowego i charakteryzować się specyficznym, przyjemnym zapachem i aromatem.

Zobacz również

Nabór dodatkowy na mieszkania Społecznej Inicjatywy Mieszkaniowej

Nabór dodatkowy na mieszkania Społecznej Inicjatywy Mieszkaniowej

Wypoczynek w parku Stadion w Kielcach. Pojawiło się wielu spacerowiczów [FOTO]

Wypoczynek w parku Stadion w Kielcach. Pojawiło się wielu spacerowiczów [FOTO]

Polecamy

Ekspertka podaje idealny czas na seks. Ta godzina może zaskakiwać!

Ekspertka podaje idealny czas na seks. Ta godzina może zaskakiwać!

Marek Witkowski radnym sejmiku. Miał dwa razy mniej głosów niż Agnieszka Seydak

Marek Witkowski radnym sejmiku. Miał dwa razy mniej głosów niż Agnieszka Seydak

Robert Biedroń rozczarowany wynikiem Lewicy. Nie ukrywa, że ma żal do Donalda Tuska

Robert Biedroń rozczarowany wynikiem Lewicy. Nie ukrywa, że ma żal do Donalda Tuska