Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i...
fot. Couleur (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Dynie

Dynia to coraz częściej doceniane warzywo. Jest smaczna i wszechstronna w zastosowaniu, a przy tym zdrowa. Jadalny jest nie tylko jej miąższ, ale też pestki, które wykorzystuje się także do produkcji oleju, pełnego cennych dla zdrowia składników. Dynia ma wiele gatunków (podstawowym jest dynia zwyczajna, Cucurbita pepo), o zróżnicowanym kształcie, wielkości, kolorach i smaku.

Kilka jej gatunków uprawiano w Ameryce Południowej i Środkowej ponad 9 tysięcy lat temu (później zaczęto ją uprawiać w Ameryce Północnej). Do Europy sprowadzili ją Hiszpanie w XVI wieku. Już na kontynencie europejskim powstały niektóre jej gatunki, jak cukinia, wyhodowana przez Włochów.

Zobacz również

Ruszyła budowa Bramy Jury w Zawierciu. WIDEO i ZDJĘCIA

NOWE
Ruszyła budowa Bramy Jury w Zawierciu. WIDEO i ZDJĘCIA

Spotkanie obiadowe dla seniorów zorganizowane przez KGW w Ujeździe!

NOWE
Spotkanie obiadowe dla seniorów zorganizowane przez KGW w Ujeździe!

Polecamy

Jedna firma, a różne zasady parkingowe przed marketami. Dlaczego?

GORĄCY TEMAT
Jedna firma, a różne zasady parkingowe przed marketami. Dlaczego?

Remonty dróg w Sępólnie Krajeńskim. Taki jest postęp prac w mieście i na wsiach

Remonty dróg w Sępólnie Krajeńskim. Taki jest postęp prac w mieście i na wsiach

Samoopalacz zapewni piękną, brązową skórę bez zbędnego wysiłku. Jak go nakładać?

Samoopalacz zapewni piękną, brązową skórę bez zbędnego wysiłku. Jak go nakładać?