Ananasy rosną m.in. na Hawajach, w Tajlandii, Filipinach, Chinach, Brazylii i Meksyku. Mają nie tylko walory smakowe, ale także korzystnie wpływają na organizm dzięki zawartości witamin oraz enzymów. Zobacz w galerii zalety spożywania ananasów.
Ananas – jak przechowywać?
Ananas możemy przechowywać w temperaturze pokojowej przez jeden lub dwa dni. Następnie wkładamy do pojemnika w całości lub pociętego i przechowujemy w lodówce przez maksymalnie pięć dni.
Jak najlepiej spożywać ananasa?
- na surowo
- w formie soku
- jako dodatek do deserów, ciast
- jako składnik sałatki lub surówki
Ananas jest lekkostrawny. W 100 g świeżego owocu jest około 50 kcal. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny, więc diabetycy nie mogą go spożywać za dużo.
Ananasa nie powinny jeść:
- osoby uczulone
- osoby mające problemy z wątrobą lub nerkami
- osoby cierpiące na wrzody żołądka oraz dwunastnicy
- osoby zmagające się z nadkrwistością
- osoby przyjmujące niektóre leki (przeciwzakrzepowe, niektóre antybiotyki i preparaty na uspokojenie)
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?