Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sezon na grzyby 2023. Grzybobranie mieszkańców Sępólna i okolic w sierpniu. Nasi Czytelnicy chwalą się wakacyjnymi zbiorami - zobacz zdjęcia

Sandra Szymańska
Sandra Szymańska
W krajeńskich i borowiackich lasach jest prawdziwy wysyp grzybów. Nasi Czytelnicy pochwalili się swoimi zbiorami >>>>>
W krajeńskich i borowiackich lasach jest prawdziwy wysyp grzybów. Nasi Czytelnicy pochwalili się swoimi zbiorami >>>>>nadesłane
Maślaki, sowy, kozaki, kurki, prawdziwki – takie grzyby zebrali w wakacje nasi Czytelnicy z powiatu sępoleńskiego. Jeden okaz był naprawdę dorodny. Sezon na grzyby w pełni! Zobaczcie zbiory grzybów mieszkańców Krajny.

Co robić w lipcu i sierpniu? Morze, góry? Nie! W tym roku lasy i grzyby. Zwłaszcza, gdy pada deszcz. W polskich lasach, także tych na Krajnie i w Borach Tucholskich, jest prawdziwy wysyp grzybów. Sprzyja wilgotne powietrze i temperatura na poziomie około 20 stopni.

Miłośnikom grzybobrania nie przeszkadza takie deszczowe lato. Nasi Czytelnicy z powiatu sępoleńskiego ruszyli więc na poszukiwania grzybów. Długo nie szukali, bo znaleźli pełne kosze maślaków, kozaków, podgrzybków, prawdziwków, kurek i sów. A przy okazji nawet jagody.

Prawdziwego giganta nadesłała nam pani Marzena Hippler. Jej koźlarz, który rósł wśród innych mniejszych okazów, liczył 20 centymetrów w obwodzie kapelusza.

Zobaczcie w galerii, jakie grzyby nazbierali nasi Czytelnicy

Zasady bezpieczeństwa grzybobrania

Udając się do lasu na grzyby, nie wolno zapominać o zasadach bezpieczeństwa. Ważne, by zbierać gatunki tylko znane i wyrośnięte (małe mogą zmylić). Nie zbierajmy i nie niszczmy grzybów trujących.

- Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące – przypomina Główny Inspektorat Sanitarny.

Zbiory należy chować do kosza, najlepiej wiklinowego, absolutnie nie do reklamówki! W foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu. Koniecznie zabierzmy nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża, a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża. Przyda się również odpowiedni ubiór: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz (zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij), a także środki odstraszające kleszcze i komary.

Zatrucia grzybami – objawy, pierwsza pomoc, leczenie

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.

- Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia – podkreśla GIS.

Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:

  • nudności,
  • wymioty,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Przy zatruciu grzybami  objawy mogą być podobne  podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego. Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala. Czekając na pomoc medyczną, można sprowokować wymioty.

Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Główny Inspektorat Sanitarny zauważa, że bardzo często pacjenci nie kojarzą swoich dolegliwości ze spożyciem grzybów i bagatelizują objawy. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci. Leczenie polega na płukaniu żołądka, podawaniu węgla aktywnego oraz uzupełnianiu płynów i elektrolitów. Stosowane jest również leczenie objawowe. Hospitalizacja w przypadku zatruć trwa od kilku do kilkunastu tygodni, a badaniu i leczeniu powinny się poddać wszystkie osoby, które jadły potrawę z grzybami, a nie tylko te, które mają objawy zatrucia.

Z takimi grzybami pomylisz muchomora

Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są na skutek spożycia Muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: kania czubajka, gąska zielona.

Spożywania grzybów nie zaleca się:

  • kobietom w ciąży i karmiącym,
  • dzieciom,
  • osobom starszym,
  • osobom z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sepolnokrajenskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto